You are not logged in.

#1 2018-04-08 02:51:07

Spookypins
Member
Registered: 2018-04-08
Posts: 2

Mac M0001 booting/400k internal drive problems -- please help!

I recently bought a Mac M0001 from 1984 that I wanted to try restoring. I knew the machine powered on but it didn't come with any software so I wasn't sure what I'd be facing. I assumed it was a 128K based on the model number and the fact that the badge on the back says just "Macintosh" but the motherboard is the version from 1983/84 that could be either 128k or 512k, and mine's 512k (I'm assuming this motherboard isn't original). I bought some bootable discs from Rescuemyclassicmac.com and wasn't getting anywhere -- the disc drive would take them for a few seconds and then eject them, giving me the disc/X icon. I spent a lot of time cleaning the drive as the eject mechanism was seized. Still wasn't making progress until I noticed the pressure pad mechanism wasn't moving up and down as I had seen in a video. After oiling that, I powered it on and -- success! It booted up and I start to playing around with the software that came my discs. I was out of the woods! ... for about 10 minutes.

I had clicked on a MacPaint file and it seemed to be taking forever to open it and then I noticed a burning smell -- that can't be good. So I turned it off quickly and let it sit for a bit. After turning it back on and trying to boot from the disc that worked before, I either get the flashing disc/X icon or I get 0f00064 sad mac code -- which I had not gotten at all before. And the mechanism that moves with the pressure pad up and down the disc while reading is no longer moving again. Everything there moves freely so I don't think that's the problem.

Any ideas what I could do? Did the ROM chips go on me? The ROM chips read:

"ROM-LO" is "342-0221-B"
"ROM-HI" is "342-0220-B"

Any assistance helping this noob would be greatly appreciated!

Offline

#2 2018-04-08 06:18:31

French
Member
Registered: 2017-06-17
Posts: 19

Re: Mac M0001 booting/400k internal drive problems -- please help!

The burning smell can be in the Analog side, all those board have safety X2 capacitors that are prone to go bad with years, not a big deal, but they smell pretty bad.

Concerning the Drive problem, it won't work without the pressure pad going down, this pressure pad is driven by the upper carrier and a single spring, so a picture of the assembly can help here.

Offline

#3 2018-04-08 14:56:10

Spookypins
Member
Registered: 2018-04-08
Posts: 2

Re: Mac M0001 booting/400k internal drive problems -- please help!

Thanks for the reply, French. My current theory is that for some reason entire mechanism with the read head isn't moving back and forth via the rotate shaft like it was before. It seems like it's struggling to move. Before it moving back and forth while reading the disc. I'm not sure if it's not moving because it can't or because something else.

I've attached a few photos of the analog board and the drive.

8dQCt0.jpg

8dQkb3.jpg

8dQJ4D.jpg

Offline

Board footer

About ThinkClassic

ThinkClassic specialises in the maintenance, repair, restoration and modification of Vintage Apple and Macintosh computers. Ask questions and find answers about classic Apple desktops, laptops, accessories and peripherals.